Press "Enter" to skip to content

Tanácsok a COVID-19 coronavírus-járvány kapcsán CF-eseknek

Mivel az utóbbi időben lehetetlen sajtóterméket, közösségi oldalakat olvasni anélkül, hogy a vélhetően pandemikussá váló, szélsőséges lappangási idejű coronavírusról (COVID-19), annak terjedéséről ne volna vezető hír, ugyanakkor téves, félrevezető információk is találhatóak az online felületeken, ezért úgy gondoltuk, közzé teszünk néhány javaslatot tartalmazó tájékoztatást a magyarországi cisztás fibrózisos betegek számára.

Mi az új coronavírus?

2019. decemberében a kínai Hupej tartományban– egy korábban emberben nem azonosított – vírus jelent meg, az általa okozott fertőzés súlyos akut légzőszervi megbetegedéseket okoz. A legjellemzőbb megfigyelt klinikai tünet nehézlégzés, láz, köhögés, majd a fertőzés későbbi stádiumában tüdőgyulladás. A COVID-19 megbetegedés az alsó légutak kifejezett érintettsége miatt vélhetőleg valamennyivel nagyobb veszélyeztetettséget jelent a CF-esek számára, mint a populáció áltagos tagjainak. Ez a vélhetően nagyobb veszélyeztetettség hasonló a szezonális influenza által okozott megbetegedések esetéhez, azonban nem áll rendelkezésre immunizációs lehetőség, azaz nincs oltás a coronavírus ellen, jelenleg nincs antivirális készítmény sem a coronavírus kezelésére, továbbá sokkal kevesebb információ áll rendelkezésre az új vírusról.

Hogyan terjed az új coronavírus?

A 2019-nCoV emberről emberre képes cseppfertőzéssel terjedni közvetlenül, jellemzően fertőzött egyénnel történő találkozással, vagy közvetetten a fertőzött által testnedvekkel beszennyezett tárgyak (pl. kilincs) érintésével. Sajnos nem áll rendelkezésre megbízható adat arra vonatkozólag, hogy tárgyakon mennyi ideig életképes a vírus, azonban a háztartásokban megtalálható tisztítószerekkel eltávolítható a vírusos szennyeződés. Az emberről emberre való közvetlen fertőzés az átadó tünetmentessége esetén is valószínűsíthető.

Hogyan védekezzünk?

Kifejezetten fontos a kézhigiéné fokozott megtartása, gyakori és alapos kézmosással (erről a 2019-es gárdonyi rendezvényünkön részletes előadás hangzott el). Hagyományos szappannal vagy folyékony szappannal mossunk kezet orrfújást, köhögést vagy tüsszögést követően, ételek elkészítését megelőzően, étkezés előtt, mosdó használatát követően, állatokkal, hulladékkal való érintkezés után és tömegközlekedési eszközök igénybevétele után is, a kézmosás legalább 30 másodpercig tartson. Ha kézmosásra nincs lehetőség, használjunk kézfertőtlenítő gélt, folyadékot vagy kendőt. Nagyon fontos a szem, száj, orr érintésének elkerülése is, ha mégis fertőzött tárggyal érintkeztünk volna a kéztisztítást megelőzően.

Nem számít udvariatlanságnak a kézfogással vagy puszival való üdvözlés elutasítása sem .

A higiéné része az is, hogy köhögés, tüsszentés esetén lehetőleg tiszta papírzsebkendőt használjunk, amit használat után dobjunk ki. Ha nem áll rendelkezésre papírzsebkendő, a könyökhajlatunkat használjuk, ne a tenyerünket.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) ajánlása alapján szájmaszk viselése elsősorban a fertőzöttek és az egészségügyi dolgozók számára ajánlott. Aki mégis a maszk hordása mellett dönt, az csupán a vírust tartalmazó testnedvek direkt belélegzésének esélyeit csökkenti, az aeroszolos hatással levegőbe kerülő vírusok bejutását rossz hatékonysággal képes megakadályozni a maszk. Mindezek mellett kontrollra, kórházi vizsgálatokra érkezve javasolt a maszk viselése. Semmiképp ne kezdjünk saját magunk számára az interneten elérhető információk alapján diagnózist felállítani. Kétség esetén haladéktalanul hívjuk fel a kezelőorvost pánikolás helyett.

Abban az esetben, ha CF-esként a tüneteink coronavírus által okozott fertőzésre utalnak, számítsunk arra, hogy kezelőorvosunk valamilyen antibiotikus kezelést fog előírni, leginkább a szövődmények megelőzése érdekében. Szükség esetén ennek haladéktalan megkezdése érdekében nem árt, ha már otthon rendelkezésre áll szájon át szedhető antibiotikum, amit a kezelőorvosi utasításra elkezdhetünk szedni.

További gyakorlati tanácsok a COVID-19 fertőzés elkerülése érdekében

-javasoljuk a külföldi és belföldi nem elkerülhetetlen utazások elhalasztását
-maradjunk minél többet otthon, kerülve a nagy létszámot vonzó helyszíneket és eseményeket, elsősorban a zárt helyeket
-nyilvános helyeken kerüljük az embertársainkkal való közvetlen érintkezést, kerüljük el a nyilvános helyeken a felületek tapintását, sűrűn mossunk vagy fertőtlenítsünk kezet
-aki megteheti, dolgozzon inkább otthonról, elkerülve a tömegközlekedést és a munkahelyi fertőzési lehetőséget
-ha van rá lehetőség, a közoktatás elkerülését is mérlegeljük akár saját magunkról, akár cf-es gyermekünkről van szó
-rendszeresen tájékozódjuk a járvány helyzetéről hiteles forrásból (nem számítanak hiteles forrásnak a közösségi médiafelületek kommentjei, az önjelölt vagy kereskedelmi okokból influenszerek megnyilvánulásai sem)
-időszakos kontrollra kizárólag előzetesen egyeztetve menjünk
-otthonunkban ne fogadjunk beteg látogatót vagy vendéget

Frissítve 2020.03.03

Elindult a kormány által üzemeltett honlap melyen minden fontos információ olvasható a vírussal és a teendőkkel kapcsolatban.
https://koronavirus.gov.hu/

Néhány tévhit:

Nem igaz, hogy a vírus 26-27 fokon elpusztulna, ugye az emberi szervezet 36-37 ⁰C hőmérsékletében is képes tenyészni.
Továbbá a meleg víz fogyasztása, vagy a napon tartózkodás sem fog senkit megóvni a coronavírustól. 
Félrevezető infomációk jelentek meg arra vonatkozóan is, hogy tüsszentés esetén csupán 3 méterre jut a vírusos testnedv a fertőzöttől. A valóságban ennek többszöröse is lehet a megtett távolság.
Nem igaz az sem, hogy a coronavírus csupán néhány órán át marad fertőzőképes. Pontos kutatással alátámasztott adat erre vonatkozólag nincs, azonban valószínűleg ennél jóval hosszabb ideig életképes különböző felületeken.
Kifejezetten téves az is, hogy a vírus elsősorban a torkot támadná meg, és szárazságot okozna. Valójában elsősorban az alsó légutakat fertőzi meg, gyakorlatilag azonnal bejut a tüdőbe.

Források: WHO, HSE, UKCFMA, CFI
Összeállította: Nagy Gábor István

Vissza a főoldalra