Press "Enter" to skip to content

Az európai országokat érintő Kreon hiány

Szeptemberben, miután az európai tagszervezetek a Kreon hiányáról számoltak be számos országban, a CF Europe rövid felmérést indított , hogy átfogó képet kapjon a problémáról európai szinten. A felmérést 30 országból több mint 522 cisztás fibrózisban szenvedő személy és hozzátartozóik töltötték ki.  

kreon 25000

A felmérés egyértelműen jelzi, hogy Európa országaiban probléma van, a válaszadók 72%-a jelezte, hogy az elmúlt 12 hónapban problémái voltak a Kreon beszerzésével, 64% válaszolta, hogy ez a felmérés idején is fennált. A legtöbb probléma a Kreon magasabb dózisainál jelentkezett (25 000 és 35 000 egység) Úgy tűnik, hogy nem csak országonként, de régiónként is eltérő lehet a helyezt (pl. Olaszország, Lengyelország), így előfordult, hogy az azonos országból származó válaszadók azt mondták, hogy voltak problémáik, míg mások nem.  

A CF Europe tárgyalt Viatrisszal , a Kreon jelenlegi licenctulajdonosával, hogy megvitassák ezt az információt. A cég azonban úgy tűnik, nincs abban a helyzetben, hogy azonnali tartós megoldást tudjon nyújtani. A megbeszélések folytatása és a megoldás keresése érdekében szeretnénk jobban megérteni, mi az oka e hiányoknak, és hogyan érintik eltérően az országokat és régiókat.  

Ha csak példaként nézzük Belgium esetét, a probléma rövid távúnak, de jelentősnek tűnik: nem kevesebb, mint 94%-uk mondta azt, hogy az elmúlt 12 hónapban nehézségekbe ütközött a Kreon beszerzése, 65%-uk még mindig tapasztalta ezeket a problémákat a felmérés időpontjában. Ezért úgy tűnik, hogy Belgiumot jobban érinti a Kreon hiánya, mint néhány más európai országot. Ennek az lehet a magyarázata, hogy a belga piacon nincsenek alternatív hasnyálmirigy-enzim készítmények. Emiatt a belga CF szövetség, a Muco.be felvette a kapcsolatot számos olyan alternatíva gyártójával, amelyek másutt is Európában vannak a piacon, mint például a Nortase, a Lipancrea vagy a Pancreolan. Ami gyakran hiányzik, az az engedély, hogy ezeket a termékeket a belga piacra vigyék. 

A CF Europe levelet küld az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) is, hogy jelezze ezt a problémát, és regisztrálja azt a katalógusába . A Kreon egy alapvető gyógyszer a cisztás fibrózis kezelésében, és mindenki számára fontos, függetlenül attól, hogy szed modulátort illetve transzplantáción átesett-e már, vagy sem. A Kreon könnyű elérhetősége ezért alapvető jog.