Press "Enter" to skip to content

Az Orkambi gyulladáscsökkentő előnyei

A gyulladást elősegítő citokinek szintje csökkent az Orkambi-kezelésben részesülő 1 év után a betegekben

Egy tanulmány szerint a tüdőfunkció javításán túl az Orkambi (ivakaftor/lumakaftor) erős gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, amely korlátozhatja az immunrendszerrel összefüggő tüdőkárosodást cisztás fibrózisban (CF) szenvedő betegeknél.

A kutatók azt találták, hogy egy évnyi kezelés jelentősen csökkentette a gyulladást elősegítő jelzőmolekulák szintjét a CF-betegek véráramában és légútjában. Ezen túlmenően ezeknek a molekuláknak a vérben és köpetben történő mérése viszonylag nem invazív módszer a betegséggel összefüggő gyulladásos aktivitás és a terápiás hatások monitorozására.

A „ ROCK STUDY in CF: A lumakaftor-ivakaftor tartós gyulladáscsökkentő hatásai cisztás fibrózisban szenvedő felnőtt betegek köpetében és perifériás vérmintáiban – megfigyeléses vizsgálat” című tanulmányt a BMJ Open Respiratory Research folyóiratban tették közzé .

A nyálka felhalmozódása gyulladásos reakciót válthat ki, ami tüdőkárosodáshoz vezethet

A CF-et a CFTR csatorna öröklött hibái okozzák , egy olyan fehérje, amely szabályozza a kloridionok és a víz áramlását a sejtmembránokon. Az ilyen hibák megváltoztatják a szövetek vízháztartását, és sűrű és ragadós nyálka felhalmozódásához vezetnek.

A tüdőben a nyálka felhalmozódása gyulladásos reakciót válthat ki, ami tüdőkárosodáshoz vezethet . Ezeket a válaszokat a gyulladást elősegítő, citokineknek nevezett fehérjék emelkedett szintje jellemzi a tüdőben és a véráramban, ami valószínűleg hozzájárul a szövetek károsodásához.

A CFTR modulátorok a széles körben jóváhagyott gyógyszerek egy osztálya, amelyeket a CFTR fehérje bizonyos hibáinak kijavítására terveztek. Az Orkambi egy ilyen terápia, amely egyesíti a lumacaftort, a fehérjetermelést segítő CFTR-korrektort és az ivacaftort, egy CFTR-potenciátort, amely nyitva tartja a csatornákat, hogy segítsen helyreállítani az ionok áramlását.

Míg a jelentések azt mutatják, hogy az orális Orkambi-kezelés javítja a tüdőfunkciót, a testsúlyt és az életminőséget, „korlátozott adatok állnak rendelkezésre a CFTR-modulációnak a CF-ben szenvedő betegek gyulladására gyakorolt ​​hatásáról” – írták az írországi Cork Egyetemi Kórház kutatói.

Ennek a hiánynak a pótlására a csapat vér- és köpetmintát gyűjtött 44, 16 éves és idősebb betegtől (75%-ban férfi), akiket a kórházban kezeltek, hogy megmérjék a gyulladást elősegítő citokinek szintjét egy éves Orkambi kezelés előtt és után. Minden résztvevőnél megtalálható volt az F508del mutáció mindkét CFTR génkópiában, ami az Orkambi-kezelésre való jogosultsághoz szükséges.

Tanulmányunk azt mutatja, hogy amellett, hogy jelentős javulást biztosított a tüdőfunkció paramétereiben, az [Orkambi] terápia tartós javulást eredményezett mind a keringési, mind a légúti gyulladásban.

Az intravénás antibiotikum-használat 68%-kal csökkent a kezelés első évében

Három és 12 hónapos kezelés után korai és tartós javulás volt tapasztalható az átlagos tüdőfunkcióban, és jelentősen csökkent a verejték-klorid-koncentráció , ami a javult CFTR-funkció mutatója.

Az intravénás (vénába adott) antibiotikumok iránti igény 68%-kal csökkent a kezelés első évében az előző évhez képest, csakúgy, mint a tüdőgyulladások és exacerbációk miatti kórházi kezelések átlagos száma betegenként.

A vérvizsgálatok kimutatták, hogy az Orkambi szignifikánsan csökkentette három gyulladáskeltő citokin – a TNF-alfa, az interleukin-1-béta (IL-1-béta), valamint az interleukin-8 (IL-8) – szintjét. nagyszámú gyulladásos immunsejt a CF-betegek tüdejében. Nem észleltek változást a gyulladást elősegítő interleukin-6 (IL-6) vagy gyulladásgátló interleukin-10 (IL-10) tekintetében.

A véráramban mért citokinek és a klinikai jellemzők összehasonlítása azt mutatta, hogy az emelkedett IL-1-béta-szinttel rendelkező betegek tüdőfunkciója rosszabb volt a kezelés előtt és után. Hasonlóképpen a magas IL-6-szinttel rendelkezők testtömeg-indexe, a testzsír mértéke alacsonyabb volt.

A vérvizsgálati eredményekkel összhangban az Orkambi-kezelés jelentősen csökkentette a TNF-alfa, IL-1-béta és IL-8, de az IL-6 köpet szintjét is. Az IL-10 szintjében nem észleltünk változást. A magas köpet IL-1-béta-szintjét ismét összefüggésbe hozták a tüdőfunkció károsodásával egy éves kezelés előtt és után.

A citokinek magas szintje az intravénás antibiotikum-használathoz kapcsolódik

Végül a csapat feltárta a citokinek és a tüdő exacerbációi közötti összefüggéseket, amint azt az otthon vagy a kórházban, a kezelés előtt és után beadott intravénás antibiotikum-kúrák száma jelzi.

Az emelkedett TNF-alfa, IL-1-béta és IL-8 a köpetmintákban szignifikánsan korrelált a több intravénás antibiotikum-kúrával, csakúgy, mint a magas IL-6 és IL-1-béta a vérmintákban, „a magas citokinszintű alanyok hajlamosak jobban súlyosbítja az alacsonyabb citokinszintű alanyokhoz képest” – írták a kutatók.

A kezelés megszakításáról nem számoltak be, és a máj egészségére vonatkozó vérvizsgálatok a normál tartományon belül voltak.

„Valós tanulmányunk azt mutatja, hogy amellett, hogy jelentős javulást biztosított a tüdőfunkció paramétereiben, az [Orkambi] terápia tartós javulást eredményezett mind a keringési, mind a légúti gyulladásban” – állapították meg a kutatók.

A szerzőről:
Steve Bryson, PhD
 Steve a kanadai Torontói Egyetem Orvostudományi Karán szerzett PhD fokozatot biokémiából. Orvostudósként 18 évig dolgozott a tudományos életben és az iparban egyaránt, ahol kutatásai a gyulladásos és fertőző betegségek kezelésére szolgáló új vakcinák és gyógyszerek felfedezésére irányultak. Steve több, lektorált tudományos folyóiratban publikált szerző és szabadalmaztatott feltaláló.


Az eredeti cikk itt található: https://cysticfibrosisnewstoday.com/news/orkambi-anti-inflammatory-benefits-real-world-study/

Comments are closed.