Press "Enter" to skip to content

Repülőút tervezése Cisztás Fibrózis esetén

Újra és újra visszatérő kérdés mit és hogyan pakoljunk egy Cisztás Fibrózisos (CF) beteg a bőröndjeibe, ha útnak indulunk repülővel.

Képtalálat a következőre: „repülőtéri check-in és boarding ügyintéző”
Forrás: www.viennaairport.com

Az általános útmutatás szerint ajánlott a reptéren 2 órával (esetleges USA vagy Izrael úticéllal érdemes 3 órát is számolni) a járat indulása előtt megjelenni és nagyjából érdemes is ehhez tartani magunkat, mert sosem tudni, mekkora sorral kell számolni a biztonsági ellenőrzés során. A reptereken általánosan törekednek arra, hogy ez minél gördülékenyebben menjen, azért jobb érzés, ha a gép indulása előtt háromnegyed órával nem a sorban kell idegeskedni…

Képtalálat a következőre: „reptéri folyadék”

A repülő utasterébe max. 100 ml-s folyadék vihető fel, átlátszó, visszazárható nejlonzacskóba kell tenni. Így nem árt beszerezni a drogériában pici tusfürdőt és sampont, de ebbe a kategóriába tartoznak a dezodorok és parfümök is. A laptopot, külső akkumulátort, készpénzt, mobilt és egyéb értéktárgyakat szintén a kézipoggyászban kell elhelyezni.

CF betegeknél ajánlott a kézipoggyászba csomagolni a kötelező gyógyszereket és az inhaláláshoz szükséges eszközöket.

  • ha a valami véletlen folytán feladott csomagunk nem érkezik meg, ne kerülünk olyan helyzetbe, hogy a gyógyszereink nincsenek nálunk, nem tudni ilyenkor mennyit kell rá várni.
  • a raktérben sérülhet az inhalátor (és a gyógyszereink is) vagy akár össze is törhet pótolni itthon is nehéz de külföldön még inkább.
Képtalálat a következőre: „great britain connector”

Indulás előtt érdemes tájékozódni a célország hálózati feszültségéről, esetleg szükségünk lehet- e csatlakozó átalakítóra (pl. Nagy Britannia). Ne ott érjen minket meglepetés, mert nem tudjuk használni az inhalátort.

Nem kötelező, de érdemes a gyógyszereinkről kezelőorvosunkkal vagy háziorvosunkkal egy igazolást kiálltatni (angol esetleg a fogadó ország nyelvén) amely felsorolja a magunkkal vitt gyógyszereinket. Az alábbi linkről letölthető egy ilyen igazolás: http://www.ogyei.gov.hu/dynamic/Igazolas_utazok_altalanos_2017.docx

Ha a CF-es beteg az utazás alatt oxigénellátást igényel, indulás előtt tájékozódni kell az adott légitársaságoknál. Rövid összefoglaló olvasható az ilyenkor teendőkről: https://www.europeanlung.org/assets/files/hu/publications/hu-air-travel.pdf

Utazás előtt mindenképpen érdemes utasbiztosítást is kötni. A cégek ajánlatait érdemes jól átnézni, olyant keresni, ami a krónikus betegségből fakadó költségekre is nyújt fedezetet. Mert nem minden biztosító vállalja el. Cisztás Fibrózisos beteg esetében egy felmerülő állapot romlás kezelése is nagy költségekkel járhat.

Abban az esetben, ha kiskorú gyermek is utazik, de csak az egyik szülő kiséri szintén szükséges egy igazolást kiállítani, amelyben a másik szülő beleegyezik a gyermek külföldre távozásába. Az ehhez szükséges dokumentum minta beszerezhető az alábbi oldalon: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/gyermekek-kulfoldre-utazasa

Jó utat kívánunk!

Comments are closed.