Press "Enter" to skip to content

46. Európai CF Konferencia – Bécs

Az Európai Cisztás Fibrózis Társaság (ECFS) éves konferenciája fórumot biztosít a CF iránt közös érdeklődésűek számára, hogy találkozzanak és megvitassák legújabb eredményeiket. Ez a konferenciasorozat a Cisztás Fibrózis Európai Munkacsoportja (EWGCF) néven indult, az első hivatalos ülésre 1970-ben Stockholmban került sor. Az EWGCF eredeti hagyományához híven a konferenciát minden évben más európai helyszínen tartják, és általában 3 napig tart.

2023-ban a konferencia helyszínéül Bécs szolgál, június 6 és 10 között melyre Egyesületünk is delegált tagokat a tudományos közösségből és amelyről majd írásos beszámolót is megtalálható lesz a honlapunkon!

A konferencia tudományos programját egy meghívott tudományos bizottság állítja össze, és a CF-hez kapcsolódó kérdések teljes spektrumát lefedő témákat tartalmaz. Az alaptudomány, a klinikai és a szociális ellátás meghívott szakemberei plenáris üléseken, szimpóziumokon, workshopokon, speciális érdekcsoportokon tartanak előadásokat, találkoznak a szakértői ülésekkel. Emellett a konferencia lényeges eleme a munka bemutatása a CF minden érdeklődési területéről szóló absztraktok benyújtását követően. Ezek az előadások bemutatják a tudományos és klinikai CF-közösségek több tudományágában folyó munkát. Konferenciánként jelenleg körülbelül 500-550 absztrakt beadvány érkezik. Ezeket az absztraktokat a tudományos bizottság tagjai felülvizsgálják elfogadás vagy elutasítás céljából. Ezt követően az elfogadott absztraktok alapján döntés születik arról, hogy az előadást poszterként vagy szóbeli előadásként érdemes-e elkészíteni a konferencián. Az elfogadott absztraktokat a Journal of Cystic Fibrosis mellékletében teszik közzé. A 35 év alatti fiatal kutatók jogosultak az absztrakt beadványukban szereplő kutatási munkájuk elismerésére díj elnyerésére. Az absztraktokon kívül esetbemutatókat hívnak megbeszélésre a szakterületeken belül.

A tudományos üléssel párhuzamosan a konferencia helyszíne ad otthont a kiemelt érdeklődésű és paramedikális csoportok, illetve azon szervezetek találkozóinak, amelyek az európai konferenciához kapcsolódóan tartják éves találkozójukat.

Körülbelül 2500 küldött vesz részt ezen az éves konferencián, a CF szakmai tudományágak széles skáláját képviselve. Ezek körülbelül 80%-a Európából, 20%-a pedig a világ többi országából származik, ahol a CF klinikai problémának számít.

Az éves konferencia platformot biztosít a CF-vel kapcsolatos kérdések iránt érdeklődő vállalatok számára termékeik bemutatására, a küldöttekkel való találkozásra és saját szatellit szimpóziumok lebonyolítására. Az ECFS aktívan ösztönzi az ilyen részvételt, és hálás a szponzorációért, amelyet ezektől a cégektől kap. Az ilyen szponzorálás elengedhetetlen a találkozó költségeinek csökkentéséhez a résztvevők számára.

Az ECFS szívesen fogad bármilyen típusú oktatási támogatást a konferencia programjának fejlesztésére és/vagy magára a konferenciára.

A helyszín kiválasztásáról az ECFS igazgatótanácsa dönt.