Press "Enter" to skip to content

Az Orkambi-terápia csökkenti a májzsírt a cisztás fibrózisos betegeknél

A szteatózis (más néven: zsírmáj) gyakori a CF-es betegek esetében, azonban egy tanulmány kimutatta, akiket Orkambival (lumacaftor, ivacaftor) kezeltek, jelentősen kevesebb zsír halmozódott fel a májukban.

A “Lumacaftor ivacaftor-terápia kapcsolata a CF-es betegek csökkent máj szteatózisával” (Lumacaftor ivacaftor therapy is associated with reduced hepatic steatosis in cystic fibrosis patients) című tanulmányt a World Journal of Hepatology lapban publikálták.

A zsírmáj gyakori a 2-es típusú diabéteszesek körében, azonban a kutatók nem találtak összefüggést a CF-es diabétesz és a máj állapota között.

A CF-es betegek gyakran tapasztalnak CF-es máj betegséget (CFLD) és CF-es diabéteszt (CFRD).

CFLD: Cystic fibrosis-associated liver disease
CFRD: Cystic Fibrosis-Related Diabetes

A CFLD leggyakoribb formája a zsírmáj, amely májkárosodáshoz vezethet és a CF-es betegek 60%-át is érintheti. Mindez akár májzsugorhoz is vezethet, és általában májtranszplantációt igényel.

A CFRD a CF-es serdülők körülbelül 20%-nál, a CF-es felnőttek hozzávetőlegesen 50%-nál fordul elő. Jellemzője az alacsony mennyiségű inzulin, avagy inzulinelégtelenség. Ez különbözik az inzulin teljes hiányától, amely az 1-es típusú, illetve az inzulin rezisztenciától, amely a 2-es típusú cukorbetegeknél fordul elő. 

Azon CF-es betegek, akiknek a CFTR-en (cisztás fibrózis transzmembrán vezetőképesség-szabályozó) F508del mutációjuk van – amely súlyosan korlátozza a CFTR klorid csatorna megfelelő funkcióját – Orkambival kezelhetők. Ez egy szájon át szedhető gyógyszer, amit a Vertex Pharmaceuticals fejlesztett ki és a két évnél idősebbek számára CF kezelésre engedélyeztek.

Az Orkambi egy CFTR modulátor, amely két vegyület kombinációja:

  • lumacaftor – amely növeli a klorid csatornák számát, valamint
Lumacaftor/ivacaftor

  • ivacaftor – amely Kalydecoként került forgalomba, segíti a hibás csatornák jobb működését.

Az olyan CFTR modulátorok, mint az Orkambi, javították a tüdőfunkciót a CF-ben szenvedő betegeknél, valamint kevesebb kórházi felvétellel és kevesebb antibiotikum kezeléssel járnak.

Mindazonáltal egyetlen tanulmány sem vizsgálta ezen terápiák hatását a CFLD-re, például a máj szteatózisra.

Ezen rés kitöltésének érdekében, egy kutatók által vezetett csapat a Case Western Reserve Egyetemen (Ohio) vizsgálta a zsírmáj gyakoriságát azok között a CF-es betegek között, akik szedik az Orkambit és azok között, akik nem.

A csapat azt is vizsgálta, hogy van-e összefüggés a CFRD és a máj szteatózis között, mivel a betegség szorosan összefügg az elhízással és a 2-es típusú diabétesszel a nem CF-es betegek körében.

A tanulmányukban a kutatók összesen húsz, 11 és 39 év közötti beteget elemeztek. Közülük tizenkettőnek volt CFRD-je és nyolcnak normális glükóz toleranciája. Hét CFRD, valamint kettő nem cukorbeteg résztvevő volt Orkambival kezelve.

A májban lévő zsír mennyiségét MRI készülékkel vizsgálták, hogy megállapítsák a proton sűrűségű zsírfrakciót (PDFF). Minden 5%-nál nagyobb PDFF értéket klinikai zsírmájként  definiáltak.

Az eredmények azt mutatták, hogy a PDFF 0% és 21% között mozgott a kivizsgált csoportban. Hat egyénnek (30%) volt máj szteatózisa a PDFF értéke alapján.

Mind a kilenc Orkambit szedő betegnek szignifikánsan alacsonyabb PDFF érétke volt 0,0% és 6,4% között, 2%-os középértékkel, azokkal szemben, akik nem szedtek CFTR modulátort. Azoknak, akiket nem kezeltek Orkambival, a medián értéke 4,1% volt, 2,7% és 21% közötti értékekkel.

A CFRD és a zsírmáj kapcsolatára vonatkozóan az eredmények azt mutatták, hogy a CFRD betegeknek alacsonyabb a PDFF értéke azokkal szemben, akiknek normális a glükóz toleranciája. Ugyanakkor a különbség nem volt statisztikailag számottevő, ami azt jelzi, hogy nincs kapcsolat a CFRD és a máj szteatózis között.

A kutatók megállapították, hogy összességében az előzetes adatok arra utalnak, a lumacaftor/ivacaftor szedése csökkenti a máj szteatózist a CF-es betegeknél.

“A tanulmány felveti annak a lehetőségét, hogy CFTR modulátor terápiák hatással lehetnek a CFLD más formáira is, szaporítva a kicsi, de növekvő számú szakirodalmat a CFTR modulátorok tüdőn kívüli hatásairól.” – nyilatkozta a kutatócsapat, hozzátéve azonban, hogy :

A jövőbeli máj szteatózis, vagy CFLD kutatásoknak tartalmaznia kellene a CFTR modulátor státuszát.”

Fordította: Borbíró Brigitta
Forrás: Steve Bryson PHD; Cystic Fibrosis News Today; 2020.02.11

Vissza a főoldalra