Press "Enter" to skip to content

Milyen érzés is a fulladás valójában?

Headshot 1

A fulladást leírni nem egyszerű kihívás. Beletartozik a fáradtság, de annál sokkal több.

A fulladás a krónikus betegségem legfenyegetőbb mellékhatása. Bármikor beüthet, akár egy tonna tégla. A legrosszabb, hogy mindent felemészt.

Amikor fulladok, egy teljes átaludt éjszaka után is fáradtan ébredek. Megiszok két bögre kávét, és félig még mindig alszom. A reggeli elkészítése is egy hatalmas feladat. Úgy érzem, muszáj hunynom még egy kicsit, de az agyam túl elfoglalt abban, hogy listát készítsen azokról a dolgokról, amikhez túl fáradt vagyok, hogy megcsináljam.

A fulladás az, amikor az agyam leáll, mert túl sok energiába kerül a gondolkodás. Az agyamat teljes köd lepi el, minden gondolatot kisöpörve, amíg csak annyira tudok gondolni, hogy “túl fáradt vagyok”. A “fulladás” szó nem tudja leírni, ezt a teljes mentális és testi kimerültséget.

Sok ember számára nem egyszerű ezt megérteni, mert gyakran összekeverik a lustasággal, kialvatlansággal, vagy túl nagy fizikai aktivitás utáni fáradsággal. Ki tudná, hogy a fáradságnak számos fajtája lehet.

Amikor a legtöbb ember fáradt, egyszerűen pihen egy kicsit, és jobban lesz. Lazítanak és megnéznek egy filmet Netflixen, hogy felfrissüljenek. A fáradtság olyasmi, amin az ember átesik vagy orvosol egy kis pihenéssel.

Most képzeld el, hogy futóhomokba ragadsz. Minnél jobban küzdesz, annál gyorsabban süllyedsz. Valami hasonló a fulladás – ha harcolni próbálsz ellene, annál rosszabb. Még ahogy ezeket a sorokat írom is, küzdök, hogy kellő ideig fenn tudjam tartani az agyam fókuszát, hogy ennek a rövid írásnak a végére érjek.

Számos napot töltök ilyen mentális futóhomokba ragadva, próbálva kitörni saját tunyaságomból. Mit gondolnak az emberek, ha csak egy másodpercre is megállok ebben a felgyorsult, eredményhajhász világban? Mennyire maradok le, amíg várom hogy a testem újratöltődjön?

Arra kérlek szépen, hogy ne mond nekem, hogy pihenjek egy kicsit, vagy ne legyek lusta. A fulladás több, mint egyszerűen csak fáradtnak lenni. Mindent felemészt.

Forrás: Wendy Caroline : I Keep Forgetting CF Is Invisible (2020. Január. 20)
Fordította: Gulyás Gábor

Vissza a főoldalra